Risotto met witloof, champignons en bier

Het witloofseizoen is zo goed als op zijn einde, tijd om het in schoonheid af te sluiten!

INGREDIËNTEN (Voor 4 personen)

1 kleine ui en 1 sjalot fijngesnipperd
300 gr risottorijst
6 stronkjes witloof, fijn gesneden
400 gr oesterzwammen
200 gr parijse champignons
water
groentenbouillonblokjes
boter
1 flesje IPA-bier
200 gr geraspte kaas (wij gebruikten Grana Padano)
peper en zout

 

BEREIDING

  • Snij de champignons in kleine stukken.
  • Stoof het witloof in fijne reepjes.
  • Snipper de ui en het sjalotje fijn.
  • Bak de champignons en kruid af met peper en zout. Zet de champignons aan de kant.
  • Stoof het witloof gaar (maar bak het niet, je wil geen bruine stukjes witloof!) en kruid af met peper en zout.
  • Als het witloof klaar is giet je 1 liter water bij het witloof, voeg het bouillonblokje toe en breng aan de kook.
  • Zodra de bouillon gekookt heeft mag deze van het vuur.
  • Stoof de ui en de sjalot rijkelijk in boter (ook hier wil je niet ‘bakken’ want je wil geen donkere stukjes).
  • Voeg de rijst toe aan dit mengsel, meng alles goed en stoof al roerend even mee.
  • Zodra de rijst begint te ‘knappen’ (een beetje zoals popcorn popt), giet je het bier bij de rijst.
    Roeren of niet? Zie hieronder!
    Roer het bier onder de rijst en laat op een gematigd vuur het bier ‘uitkoken’.
  • Zeef ondertussen de witloofbouillon en zet het witloof aan de kant.
  • Zodra het bier is opgenomen door de rijst voeg je 2 soeplepels bouillon toe. Alles doorroeren en laten inkoken.
  • Herhaal dit tot de rijst beetgaar is.
  • Voeg nu nog 1 soeplepel bouillon, het witloof en de champignons toe en warm alles door.
  • Zodra alles warm is, mag het vuur af en voeg je de geraspte kaas toe.
  • Alles goed mengen en eens proeven. Vaak kan je rijst nog een draai van de pepermolen gebruiken maar is zout, door de kaas, niet meer nodig.

Smakelijk!

Je kan, net zoals wij hierbij ook een stukje varkenshaasje serveren maar deze risotto is op zich voldoende als veggie-maaltijd!

Roeren of niet? Volgens sommige mensen mag je niet roeren in je risotto, ik roer liever wel, dan zie je de garing van de rijst én vermijd je aanbranden én voel je op het einde of er nog een beetje bouillon bij moet.

Waarom kiezen voor een IPA en niet voor wijn in deze risotto?
In IPA-bier of India Pale Ale-bier zit veel hop en dat maakt IPA-bier bitter. Dat bittere sluit goed aan bij het witloof. Daarnaast hebben de meeste IPA’s ook een citrus-smaak. Bij hoppig bier ruik en proef je die citrus echt (en niet vaak zoals bij wijn waar je echt al een heel ontwikkeld smaakpallet moet hebben om de ‘ondertonen van…’ te proeven). Dat vleugje citrus breekt ook het zware van je risotto (die je toch met boter en kaas klaar maakt).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s