Chocotoffbrownies met zeezout

In deze blogpost geen nieuw recept. Mijn recept voor ‘Chocotoffbrownies met zeezout‘ is en blijft een schot in de roos én is mijn ‘ultimate comfortfood’.

INGREDIËNTEN (voor 8 personen)

(Klinkt dit te veel? Geen paniek, scroll door naar het einde van het recept om mijn ultieme tip te lezen!)

  • 200 gram pure chocolade
  • 250 gram boter
  • 10 gram boter om de ovenschaal mee in te vetten
  • 4 eieren
  • 300 gram suiker
  • 60 gram patisseriebloem
  • 80 gram cacaopoeder
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 3 koffielepels espresso-oploskoffie
  • 225 gram Chokotoff Cote d ‘Or
  • grof zeezout (vb blauw of roze Himalaya-zout. Het is belangrijk dat je echt blokjes zout hebt die niet wegsmelten in de brownie)

MATERIAAL

weegschaal, ovenschaal, bakpapier, een groot scherp mes, snijplank, een grote pot om water op te warmen en een kleinere pot die daar in past, handmixer, houten lepel, voldoende potjes om je ingrediënten in af te wegen en 2 grote mengschalen, pannenlikker

VOORBEREIDING

  • begin met het zwaarste werk: de Chocotoff in 6 of 8 stukjes snijden!

Tip: Je kan je Chocotoff-en beter niet te koud bewaren, dan geraak je (met een goed mes) gemakkelijker door de karamel . Zet de stukjes Choctoff buiten snoep-bereik.

  • vet een ovenschaal in boter en bedek deze met bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft. Zet de ovenschaal aan de kant.
  • weeg de verschillende ingrediënten af en zet ze klaar.
  • zeef de afgewogen hoeveelheid bloem, samen met het cacaopoeder, het bakpoeder en de oploskoffie.
  • verwarm de oven voor op 180°C.

AAN DE SLAG!

  • smelt de boter en de chocolade in een ‘bain-marie’ (Zet een pot met water op een matig vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt en dompel vervolgens een tweede pot of pan in het warme water. Laat het water niet koken want daardoor kan de chocolade bitter worden!)
  • klop met de handmixer de eieren op tot een luchtige en schuimige massa
  • neem de pot met de boter en de chocolade uit de bain-marie
  • voeg de suiker aan de eieren toe en klop het mengsel verder tot het stevig is
  • roer de gesmolten boter en chocolade goed dooreen en schenk dit op de eieren
  • meng kort met een houten lepel (het is niet de bedoeling alle lucht uit de eieren te roeren!)
  • voeg de droge en gezeefde ingrediënten toe. Meng ze kort maar met vastberaden hand onder de eieren met chocolade.
  • giet een deel van het chocoladebeslag in de ovenschaal en bestrooi genereus de stukjes Chocotoff.
  • giet de rest van chocoladebeslag uit en met een pannenlikker/potlikker zorg je er voor dat de bovenkant vlak is.
  • bestrooi de bovenkant met grof zeezout. Afhankelijk van je eigen smaak kan dit veel of weinig zijn
  • bak het browniebeslag 20 minuten in een oven van 180°C.

Na het bakken zal het gebak nog een beetje ‘wak’ zijn. Laat het gebak goed afkoelen, zodat het opstijft. Het is de bedoeling dat de binnenkant van de brownie nog zacht en vochtig is.

Je kan de brownie zo opeten of met een bolletje ijs!

Smakelijk!

Stel, dat je toch nog brownie over hebt dan moet je deze NIET weggooien! (alsof iemand brownie zou weggooien..)
Snij de brownie in stukjes en stop deze in de diepvries! Zo heb je altijd een kleine portie comfortfood bij de hand!

Chocoladewaarschuwing!! Het ‘originele recept’ zegt dat dit een recept voor 4 personen is, maar als je deze hoeveelheid brownies met 4 moet opeten zitten jullie alle 4 gegarandeerd met een indigestie! Je kan hier m.a.w. genoeg porties uit halen om 8 (of meer) personen een deftig stuk brownie te geven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s